The Armed Man: a mass for Peace

Karl William Jenkins werd geboren op 17 februari 1944 in South Wales. Van zijn vader, die onderwijzer, organist en koordirigent was, kreeg hij zijn eerste muzieklessen. Karl studeerde aan de Cardiff University en aan de Royal Academy of Music in Londen.

The Armed Man “A Mass for Peace” voor koor, solisten en orkest werd gecomponeerd in opdracht van “The Royal Armouries Museum” (de Koninklijke Arsenalen in Leeds) ter verwelkoming van het Millenium 2000. Dit indrukwekkende werk werd oorspronkelijk opgedragen aan alle oorlogsslachtoffers van de gehele wereld. Karl jenkins werd bij het componeren van deze anti-oorlogsmis geïnspireerd door de vreselijke gebeurtenissen in Kosovo.

Uiteindelijk componeerde hij een monumentale Mis, waarin hij de traditionele Latijnse Misdelen afwisselt met delen op teksten van wereldberoemde schrijvers en filosofen, zoals de Mahabahrata, Rudyard Kipling, Dryden en Swift en teksten uit de Koran. Evenals het “War Requiem” van Benjamin Britten is “The Armed Man” van Jenkins ook opgebouwd rond het Ordinarium van de Christelijke Mis gecombineerd met teksten uit andere bronnen:

  • Heroïsche teksten over oorlog en geweld
  • Smartelijke teksten over de gevolgen van oorlog, onderdrukking en geweld
  • Teksten van hoop op duurzame vrede

Zo beschrijft Jenkins de komst van het leger, de gang naar het slagveld, de hevige strijd, de verschrikkingen op het slagveld en het verdriet dat overblijft.

Het laatste deel is een indringende oproep voor vrede: “Better is Peace!”

FUVI0111ADANAUL
FREE Joomla! template "Adana"
joomla 1.6 templates by funky-visions.de