Geplande concerten

Kerstconcert Streekkoor Canthonis
op vrijdag 22 december Matthiaskerk Oploo

klik hier voor kaartverkoop

Streekkoor Canthonis verzorgt haar traditionele kerstconcert op vrijdag 22 december. Het concert vindt plaats in de Matthiaskerk in Oploo en begint om 20 uur.

Op het programma staan koorcomposities uit verschillende muzikale tijdvakken (van de 18e eeuw tot nu) waarin de geboorte van Jezus Christus wordt bezongen en gevierd.

Een groter werk dat uitgevoerd wordt is “A celebration of Christmas”, van de hedendaagse componist Karl Jenkins uit 1998.  Het gaat om een verzameling van kerstcarols in moderne arrangementen, variërend van middeleeuwse klanken, traditionele kerstliederen tot originele composities. Herkenbaar, en tegelijkertijd verrassend: ‘In dulci jubilo’, ‘Stille nacht’, ‘Lullay’, ‘Go, tell it on the mountain’, ‘Sleep, child of winter’, ‘Son of Maria’.

Daarnaast worden uit de Messiah van Georg Friedrich Händel enkele delen gezongen, die passen in de kersttijd.  Het gaat om de delen: ”And the glory of the Lord’, “For unto us a child is born’, “Glory to God’, “Hallelujah”. De Messiah werd gecomponeerd in 1741 en is voor het eerst uitgevoerd in Dublin in 1742. De tekst voor Messiah werd door Charles Jennens geschreven: een groot aantal losse, korte teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Daarmee verschilt het werk van dat wat doorgaans een oratorium wordt genoemd: een afgeronde Bijbelse vertelling die op muziek gezet is.

Van Morten Lauridsen is het ‘O magnum mysterium’ te beluisteren. In 1994 schreef Lauridsen dit motet voor a capella koorzang, op de tekst van een gregoriaans gezang. Dit motet vestigde de naam van Morten Lauridsen als componist voorgoed en wordt wel als volgt getypeerd ‘expressieve, etherische klanken in een onverstoorbare rust’.

Daarnaast zingt het koor, soms samen met alle aanwezigen, de volgende traditionele kerstliederen: ‘Komt allen tesamen’, ‘Es ist ein Ros ensprungen’ en ‘Stille Nacht’.

Dirk Luijmes, de bekende orgel- en harmoniumspeler (wel ‘de Harmoniumspeler des Vaderlands ”genoemd) zorgt voor de begeleiding.  De algehele muzikale leiding ligt bij Miriam Westgeest, de inspirerende en veelzijdige dirigent van Streekkoor Canthonis.

De toegangsprijs voor het concert is € 12,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen tot 16 jaar. De kaarten zijn te bestellen via: canthonis.nl, via de koorleden en, op de dag van het concert, voor aanvang, aan de kassa.

Scratch zaterdag 3 februari 2024

klik hier voor aanmelding