3 september 2002 Een koortje van 17 zangers en zangeressen repeteert voor de eerste keer onder leiding van Jos van Eyck. Ze waren uitgenodigd door een groep van 7 initiatiefnemers -bekend als “de bende van zeven”- die kort daarvoor plotseling “koorloos” waren geworden. Primus inter pares was Joke Derks van de Ven. De andere leden waren Friederieke Alink, Ria Roelofs, Wil Bank, Branda van Hedel, Peter Bindels en Cor van Dijk. De repetitie vond plaats in de kelder van Mfc. Oelbroeck. Sint Anthonis werd als standplaats gekozen na een suggestie -of uitnodiging- van Jos Verbeeten, destijds burgemeester van Sint Anthonis en een van de leden van het eerste uur.

Cor van Dijk was niet aanwezig maar werd op zijn vakantieplaats in Slowakije telefonisch door het nieuwe koor toegezongen.

Jos van Eyck dirigeert dat eerste trimester om niet.

Herfst 2002 Een hectische tijd! Het Bestuur vergadert minstens wekelijks, meestal een (half) uur voor de repetitie. Het ledental groeit met de week. De eerste repetities vinden in de kelder van Oelbroeck plaats maar men verhuist spoedig naar De Högt. Dit is trouwens ook geen ideale plaats.

Het toneel wordt uiteindelijk onze thuisbasis.

Cees De Bruijn ontwerpt het eerste affiche. Dit ontwerp wordt de basis van alle volgende affiches.

15 december 2002 Eerste optreden van het koor tijdens een misviering in de kerk van Afferden (Limburg). Een dankbare pastoor wil het koor na afloop bloemen aanbieden maar de bloemist was niet komen opdagen. Als alternatief wijdt hij een pompoen en overhandigt die aan het koor. Die gewijde pompoen is het symbool geworden van Streekkoor Canthonis, dat toen overigens nog niet zo heette.

Naamgeving. De leden van het koor stemmen over een naam voor het koor. “Canthonis” wint met afstand. Om het regionaal karakter te beklemtonen voegt het Bestuur “Streekkoor” aan de naam toe.

Officiële vereniging. De “bende van zeven” vormt het eerste bestuur. Friederieke Alink is voorzitter, Cor van Dijk secretaris en Branda van Hedel penningmeester.

1e Jaarvergadering. Joke Derks van de Ven, Ria Roelofs en Wil Bank verlaten het Bestuur. Henriette Kramer wordt lid van het Bestuur.

13 april 2003 Eerste passieconcert in de kerk van Sint Anthonis. Uitgevoerd worden de 4e cantate van J.S. Bach en “Olivet to Calvary” van J. Maunder. Solisten zijn Peter Vos en Hans Scholing.

Oprichting Vrienden van Canthonis

27 mei 2003: eerste Canthonieuws!.

4 juli 2003: romantisch zomeravondconcert in de kerk van Sint Anthonis, voorafgegaan door een carillonconcert door Rosemarie Seuntiëns. Solisten: Gerrit Pieter Heida en Valeria Mignaco, klarinettiste: Femke Stadhouders. Dit concert werd gesponsord door SOMAS.