Nieuws

Sopraan Ria Roelofs overledenria-foto

Op 28 mei 2020 is ons lid (en mede-oprichter van Canthonis) Ria Roelofs overleden.  

Bevlogen zingend gaf zij tot op het laatst inhoud aan haar liefde voor goede koorzang. Daarbij liet zij zich niet alleen kennen als een prima sopraan, maar ook als lid van onze vereniging was Ria iemand waar je graag mee te maken had: hartelijk, sympathiek en hulpvaardig.

We gaan er vanuit dat zij in het engelenkoor een vooraanstaande plaats gekregen heeft.

Oud-dirigent Jos van Eyck Overleden


Op 24 maart 2020 is onze oud-dirigent Jos van Eyck overleden.

Jos was de bevlogen dirigent van Streekkoor Canthonis vanaf de oprichting in september 2001 tot september 2013.  Hij heeft als dirigent veel betekend voor de kwaliteit en de inhoud van de concerten en de repetities.

Jos is overleden aan de gevolgen van het Corona virus.

 

Tenoren en bassen gevraagd!

Het was weer genieten van het sfeervolle, goed bezochte kerstconcert in de kerk in Oploo!
Het was voor ons en onze dirigente Miriam een feest om weer een kerstconcert voor u te mogenverzorgen.

Maar... zoals intussen wel bij bijna alle gemengde koren hebben we een tekort aan mannenstemmen: Bassen en Tenoren. Willen we in de toekomst een goede balans in het koor houden, moet er aanvulling komen. Dus mannen: kun je zingen en houd je van klassiek getinte muziek, zing dan met ons mee! Ervaring is niet vereist en het is ook niet per se noodzakelijk om muziek te kunnen lezen. Een goed gehoor en een mooie stem is genoeg! Je kunt de muziek thuis oefenen via de computer. Kijk maar eens op www.mesa-advies.nl. Daar staat ook de datum, plaats en inhoud van de repetitie. Kom eens vrijblijvend luisteren (of zelfs meezingen) op dinsdagavond. Eén goed voornemen voor 2020 heb je dan al gerealiseerd!

Kerstconcert 2019 op 22 december.

Na het sfeervolle drie-korenconcert van 27 oktober zijn wij vol enthousiasme begonnen met de repetities voor ons kerstconcert. Traditioneel vindt dit concert plaats in de St. Matthiaskerk te Oploo. Dit jaar op zondag 22 december om 15.00 uur.

kerst2019-1-smHet concert begint met samenzang, gevolgd door twee Christmas Carols van David Willcocks. Hij is vooral beroemd geworden door het maken van arrangementen van vele traditionele Christmas Carols.


“In the Bleak Midwinter” is een populaire setting van een compositie van Harold Darke, die hij maakte in 1909. Dit lied werd in 2008 door BBC Music Magazine uitgeroepen tot het grootste kerstlied aller tijden.


Tevens zingen we van David Stopford: “Do not be afraid”. Dit werk is geschreven in 2010 ter gelegenheid van de doop van een kind. De woorden zijn gebaseerd op een Bijbelse tekst: “de Vader zal altijd bij je zijn om je te behoeden”.

Uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach voeren we enkele prachtige bekende werken uit:”Brich an o schönes Morgenlicht” en “Seid Froh, die Weil”.

Marc-Antoin Charpentier (1643-1704) is een Franse componist. Heel bekend is zijn “Te Deum” waarvan de prelude van dit werk sinds jaar en dag fungeert als herkenningsmelodie van Eurovisie-uitzendingen. Delen uit zijn Mis voor de Kerstnacht: “Messe de Minuit pour Noël” worden nu door ons uitgevoerd met orkestbegeleiding.

Canthonis wordt begeleid door de organist Axel Wenstedt en het Canthonis Strijkensemble.  
Het geheel staat onder de vakkundige en inspirerende leiding van Miriam Westgeest.

Kaarten (a 10 Euro) zijn verkrijgbaar bij de leden van Canthonis of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

27 oktober: 3-koren concert in Boxmeer

Op zondag 27 oktober 2019 om 15.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer. Streekkoor Canthonis, het Boxmeers Vocaal Ensemble en het Weijerkoor gaan u een gezamelijk concert ten gehore brengen.
Eerst komt het Weijerkoor met een gevarieerd programma met stukken van Bruckner, Tsjaikovsky, Rossini, Rutter en Sisask.
Na een intermezzo van pianiste Ludmile Feroni komt het Boxmeers Vocaal Ensemble met gezangen van Busto, Elberdin, Wagner, Bremer, en Lennon / McCartney.
Na wederom een piano-intermezzo komt Streekkoor Canthonis met een vijftal stukken van Mendelssohn.
Tenslotte hoort u de koren gezamenlijk in Ize Cheruvimy van Tsjaikovsky en het Abendlied van Rheinberger.

-----------------------------------------------------------------------------------------

In memoriam Heleen Stevens

stevens heleen kl jpgOns bereikte het droeve bericht dat Heleen Stevens, een van onze alten, op 28 september 2019 is overleden.
Zij is korte tijd ernstig ziek geweest en is verpleegd in Madeleine. Zij verhuisde onlangs van Haps naar Boxmeer naar een nieuw appartement waar zij het prima naar haar zin had. Jammer dat zij maar zo kort hiervan heeft kunnen genieten.

Heleen is vanaf de oprichting lid geweest van Canthonis en was een zeer gewaardeerd lid van ons koor. Wij zullen haar missen!

---------------------------------------------------

De actie Rabo ClubSupport van Rabobank Maasduinen; het resultaat:

Hartelijk dank aan een ieder, die een stem heeft uitgebracht op Canthonis.

De Rabo ClubSupport heeft voor Streekkoor Canthonis dit jaar een bedrag van € 440,82 opgeleverd, opgebracht door 76 stemmen. Elke stem was dus € 5,80 waard.

In totaal is door de Rabobank € 368.000 uitgekeerd aan de meer dan 400 deelnemende verenigingen in het Land van Cuijk en Maasduinen

De actie Rabo ClubSupport van Rabobank Maasduinen gaat weer van start!

Bent u lid van de Rabobank Maasduinen, dan krijgt u binnenkort een mogelijkheid om te stemmen op de deelnemende clubs en organisaties.

Uw stemmen zijn voor ons belangrijk omdat ze geld opleveren voor onze activiteiten. Op die manier draagt u ook bij aan het verzorgen van betaalbare concerten!

Denk ook aan ons wanneer u gaat stemmen! Tip: aangezien de lijst meestal op alfabet is, staan wij wat ver onderaan!

De Rabo ClubSupport heeft voor Streekkoor Canthonis dit jaar een bedrag van € 440,82 opgeleverd, opgebracht door 76 stemmen. Elke stem was dus € 5,80 waard. Hartelijk dank aan een ieder, die een stem heeft uitgebracht op Canthonis. In totaal is door de Rabobank € 368.000 uitgekeerd aan de meer dan 400 deelnemende verenigingen in het Land van Cuijk en Maasduinen
Bij voorbaat dank voor uw stem(men)!

In het Eindhovens Dagblad

staat een interview met Annette van de Crommenacker, een van onze Gemertse leden en Peter van den Elsen van het Gemerts Heem.

De link: https://www.ed.nl/de-peel/gemert-heeft-primeur-met-mathias-mis~a4b36ad4/

19 Mei 2019: Mathias-mis in Gemert

Bij toeval zijn we in het bezit gekomen van een H. mis, geschreven door een streekgenoot, namelijk de Norbertijn Matthias van den Elsen (1870-1957). Matthias was een broer van de bekende Gerlacus van den Elsen, de zogenaamde "Boerenapostel". Toevallig zingen er twee achterkleinkinderen van een andere broer van Matthias in ons koor. Door een van hen werd de partituur gevonden in een oude kast van hun grootvader.

Als zielenherder en docent trok pater Matthias in 1900 naar Amerika waar hij aan de weg timmerde met "nieuwe" kerkmuziek. Orgelwerk van zijn hand is te vinden op internet en er is in Amerika zelfs een en ander uitgegeven. De "Mathias-mis" werd in Nederland waarschijnlijk nooit uitgevoerd en het leek ons een mooi project om die mis in zijn geboorteplaats Gemert te gaan zingen, en wel op zondag 19 mei in de dienst van 11 uur. We gaan ook mooie tussenzangen ten gehore brengen: Ave Maris Stella van E. Grieg, Was betrübst du mich van J. Mendelsssohn, Do not be afraid van P. Stopford  en Ave Verum van K. Jenkins.

12 mei 2019: H. mis in Katwijk a.d. Maas

Inmiddels al een traditie: in de meimaand zingen we deze keer grote delen uit "A mass for peace" van Karl Jenkins in een H. mis in het kerkje van Katwijk. Tussenzangen van onder meer Mendelssohn en E. Grieg.

Kerst 2018

In een bijna volle kerk in Oploo hebben we een mooi en sfeervol kerstconcert gegeven. Bij een gezellige nazit in "De oude Heerlijckheid" konden we aan de kerst dit jaar beginnen!

Kerstconcert op zondag 16 december in Oploo, 15.00 uur.

We waren er dus met 17 leden van Canthonis bij!

Samen met zo'n 1500 andere zangers zijn we dus naar Berlijn geweest om mee te zingen in "The Armed Man" in de Mercedes-Benz Arena.

Een fantastische belevenis om te zingen met zo'n groot koor (allemaal in het wit), een geweldig orkest en Sir Karl Jenkins als dirigent.

 

Op naar Berlijn voor "The Armed Man" - A mass for Peace

De "Mass for Peace" wordt uitgevoerd in het kader van het einde van de eerste wereldoorlog in 1918. De componist, Sir Karl Jenkins zal een koor van meer dan 2000 zangers en een groot orkest gaan dirigeren in de "Mercedez-Bens Arena" in Berlijn.

De films die dan op de achtergrond vertoond zullen worden, hebben betrekking op oorlog en vrede.

Streekkoor Canthonis heeft deze Armed Man ook uitgevoerd op 5 oktober 2014 om de bevrijding van Brabant in oktober 1944 te herdenken. Er werden toen foto's uit de jaren '35-'45 op de achtergrond vertoond.

Er gaan 16 zangers van Canthonis naar Berlijn om mee te zingen in dit unieke concert!

 

Een nieuw koorseizoen is weer begonnen!

Op dinsdag 4 september hebben we weer heerlijk gerepeteerd en mochten we zelfs een nieuw aspirant-lid begroeten. Vol enthousiasme zijn we begonnen aan Buxtehude, een deel van het kerstrepertoire. We hebben er weer zin in na de bijzonder mooie en gezellige afsluiting van het seizoen.

Er is nog steeds dringend behoefte aan Bassen en Tenoren!

Natuurlijk is iedereen die plezier heeft in zingen van harte welkom in ons koor. Wel hebben we, zoals de meeste gemengde koren, dringend behoefte aan versterking bij de bassen en tenoren (en vooral "jonge" aanwas bij alle stemmen!). We hebben een oefen-site om thuis de muziek te studeren, dat gaat prima, zelfs als je nauwelijks noten kunt lezen. Kom de sfeer eens proeven op dinsdagavond in het "Dorpshuus" in Ledeacker (1e van de maand) of de MFA "Oelbroeck" in Sint Anthonis van 20 tot 22 uur.

De Clubkasactie van Rabobank Maasduinen gaat weer van start.

Bent u lid van de Rabobank Maasduinen, dan krijgt u binnenkort een mogelijkheid om te stemmen op de deelnemende clubs en organisaties. Aangezien de lijst meestal op alfabet is, staan wij wat ver onderaan! Maar uw stemmen zijn voor ons belangrijk omdat ze geld opleveren voor onze activiteiten. Op die manier draagt u ook bij aan het verzorgen van betaalbare concerten! Bij voorbaat dank voor uw stem(men)!

Die Jahreszeiten: 22 april in Sint Anthonis

De lente is begonnen!

Op zondag 22 april 2018 om 15.00 uur brengen we u "Die Jahreszeiten" van Joseph Haydn. Ook nu hebben we weer fijne solisten en een mooie begeleiding. We hebben er zin in.

Kaarten á € 12,50 zoals gebruikelijk verkrijgbaar bij de leden en via het secretariaat.

Voorjaar 2018

Het nieuwe jaar 2018 zijn we begonnen aan "Die Jahreszeiten" van Joseph Haydn. We hopen dat op zondag 22 april 2018 uit te voeren in de kerk in Sint Anthonis.
We zoeken nog stemmen (vooral bassen en tenoren) die ons koor daarbij komen versterken. Dat kan als (tijdelijk) lid van het koor of als projectzanger. We repeteren op dinsdagavond. Kom gerust eens vrijblijvend meezingen!

10 december 2017: Gezamenlijk concert met het Deurnes Mannenkoor (DMK).

 

 

 

Om 14.30 uur zingt het Deurnes Mannenkoor samen met Streekkoor Canthonis een programma in kerstfeer. Dat vindt plaats in de Sint-Jozef kerk in Deurne; adres: Sint Jozefstraat 35 in Deurne.

Op het programma staan onder meer diverse kerstliederen, samenzang en composities van Tschaikovsyi, Rachmanininov en Durante. Het belooft een mooie en sfeervolle middag te worden.

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk welkom!


 

Juni 2017:

Concert met het Oelland koor

Op zondag 16 juli gaan we om 15.00 uur in Oploo in openluchttheater "De Speultuin" samen met het Oellandkoor uit Sint Anthonis zingen!

Op ons programma onder meer: ELgar, From the Bavarian Highlands en Dyson, Sailor Songs.

De toegang is gratis.

 

Mei 2017: Facebook

Streekkoor Canthonis is nu ook op Facebook te vinden! Ook daar wordt u op de hoogte gehouden van onze activiteiten!

 

Dit  concert werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer de volgende fondsen:

 

Canthonis bestaat 15 jaar!

In het najaar van 2002 werd Streekkoor Canthonis officieel opgericht en bestaat het koor dus in 2017 al 15 jaar!

Streekkoor Canthonis gaat dat vieren op zondag 26 maart om 15.00 uur met een uitvoering van

Ein deutsches Requiem van J. Brahms.

Overloon, H. Theobalduskerk, zondag 26 maart 15.00 uur

Voor dit grote werk is de basisbezetting van 45 leden uitgebreid met een kleine 20 projectzangers. Het begeleidend orkest is samengesteld uit 20 professionele en semi-professionele musici. Twee solisten verzorgen de sopraan- en baritonsolo’s.

Brahms gaat heel anders met het idee van een requiem om. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar boven alles de troost voor degenen die het leed dragen, troostrijke muziek dus voor de levenden. Zo begint Brahms' requiem met de tekst "Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden" ("Zalig zijn die treuren, want zij zullen vertroost worden") (Matteüs 5:4). Hij koos teksten uit het Oude en Nieuwe Testament  en ook apocriefe boeken, die de nabestaanden helpen hun lijden te verlichten en de onomkeerbaarheid van de dood te accepteren.

De kaartjes kunnen, voor de jubileumprijs van 15 Euro, besteld worden via het secretariaat ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) en bij de leden.

The Armed Man

Zondag 5 oktober a.s. in de Sint-Petrus-basiliek te Boxmeer. Aanvang: 20.00u.; kerk open vanaf 19.30 uur.

In het kader van de regionale herdenking van 70 jaar vrijheid gaat Streekkoor Canthonis "The Armed Man" uitvoeren.

Het werk, gecomponeerd in 2000, is een indrukwekkend stuk voor groot gemengd koor, solisten en orkest. Het stuk werd oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis, die plaats vond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte.

Deze anti-oorlogs-mis is gebaseerd op de katholieke liturgie maar naast de vaste misdelen heeft Jenkins muziek gecomponeerd over de komst van het leger, de gang naar het slagveld, de hevige strijd, de verschrikkingen op het slagveld en het verdriet dat overblijft.

Het werk wordt uitgevoerd door 60 koorleden en ca. 50 orkestleden. Er zijn diverse solisten.

Canthonis wordt begeleid door blazers en slagwerkers van harmonie Semper Unitas uit Sambeek en door de strijkersgroep ‘Jenkins Sinfonietta’.

Het geheel staat onder leiding van de dirigent van Canthonis: Fred Weijers.

Buiten de ontroerende muziek die te horen zal zijn, worden tijdens dit concert op grote beeldschermen beelden getoond van oorlog, evacuatie en bevrijding van onder meer Boxmeer en omgeving.

Dankzij bijdragen van het VSB-fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Boxmeer, de Rabobank, het RCOAK, het Fonds Sluyterman van Loo en de stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel, alsook de samenwerking met "Semper Unitas", de harmonie van Sambeek, is het mogelijk deze compositie betaalbaar uit te voeren.

Toegangsprijs € 15, - ( t/m 12 jaar € 7,50)

Kaarten voor dit concert kunnen besteld worden bij het secretariaat: www.secretariaat.canthonis of 0610 944 374. Wacht er niet te lang mee, want vol=vol. Ook zijn kaarten verkrijgbaar bij de VVV/RBT in Boxmeer, de leden van het koor, boekhandel Hendriks in Sint Anthonis en de Spar in Oploo. Op 5 oktober zijn de eventueel resterende plaatsen beschikbaar bij de entree van de Basiliek.

The Armed Man: a mass for Peace

Karl William Jenkins werd geboren op 17 februari 1944 in South Wales. Van zijn vader, die onderwijzer, organist en koordirigent was, kreeg hij zijn eerste muzieklessen. Karl studeerde aan de Cardiff University en aan de Royal Academy of Music in Londen.

The Armed Man “A Mass for Peace” voor koor, solisten en orkest werd gecomponeerd in opdracht van “The Royal Armouries Museum” (de Koninklijke Arsenalen in Leeds) ter verwelkoming van het Millenium 2000. Dit indrukwekkende werk werd oorspronkelijk opgedragen aan alle oorlogsslachtoffers van de gehele wereld. Karl jenkins werd bij het componeren van deze anti-oorlogsmis geïnspireerd door de vreselijke gebeurtenissen in Kosovo.

Uiteindelijk componeerde hij een monumentale Mis, waarin hij de traditionele Latijnse Misdelen afwisselt met delen op teksten van wereldberoemde schrijvers en filosofen, zoals de Mahabahrata, Rudyard Kipling, Dryden en Swift en teksten uit de Koran. Evenals het “War Requiem” van Benjamin Britten is “The Armed Man” van Jenkins ook opgebouwd rond het Ordinarium van de Christelijke Mis gecombineerd met teksten uit andere bronnen:

  • Heroïsche teksten over oorlog en geweld
  • Smartelijke teksten over de gevolgen van oorlog, onderdrukking en geweld
  • Teksten van hoop op duurzame vrede

Zo beschrijft Jenkins de komst van het leger, de gang naar het slagveld, de hevige strijd, de verschrikkingen op het slagveld en het verdriet dat overblijft.

Het laatste deel is een indringende oproep voor vrede: “Better is Peace!”

FUVI0111ADANAUL
FREE Joomla! template "Adana"
joomla 1.6 templates by funky-visions.de