Streekkoor Canthonis op 6 oktober uit de comfortzone met ‘De Schipbreuk’ van Johan Wagenaar

Op zondag 6 oktober voert Streekkoor Canthonis de humoristische cantate ‘De Schipbreuk’ uit van Johan Wagenaar. Het concert vindt plaats om 15.00 uur in de voormalige Laurentiuskerk aan de Pastoor Jansenstraat in Vierlingsbeek.

‘De Schipbreuk’ werd voor het eerst uitgevoerd in 1889. Het verhaalt van een avontuurlijke reis per schip, met aan boord vaargasten en bemanningsleden van diverse pluimage. Samen gaan ze op weg naar verre kusten. Er komt zwaar weer. En als men weer aan wal komt, is men een ander mens geworden… Ofwel, pakkend verwoord in de eerste zinnen van het werk: “Onder de merkwaardigste tafreelen, waarin wy gewoon zijn de schepping te verdeelen, behooren vooral zekere natuurtooneelen, inzonderheid een vaartuig in den storm….”.

Levendige klanken kenmerken het werk en markante ritmen. Er zijn solo’s voor sopraan, tenor en bas, en een begeleiding van piano, slag- en storminstrumenten. Kortom veel te beleven, en niet alleen muzikaal!

Johan Wagenaar (1862-1941) nam als componist in het Nederlandse muziekleven aan het begin van de vorige eeuw een vooraanstaande plaats in. Zijn muzikale oeuvre is zeer veelzijdig en omvat liederen, kamermuziek, weken voor koor en voor orgel, orkeststukken, cantates en opera’s. Wagenaar heeft een heel eigen Hollandse stijl. Deze cantate was vanaf de eerste uitvoering een groot succes. Wagenaar gebruikte graag de teksten van de Nederlandse dichter Gerrit van de Linde (1808-1858), beter bekend onder het pseudoniem ‘Den Schoolmeester’. Voor ‘De Schipbreuk’ vond hij zijn inspiratie in het gelijknamige gedicht van ‘Den Schoolmeester’. Wagenaars voorliefde voor het – liefst spottend – gebruik van populaire volksliedjes en het persifleren van uiteenlopende muziekstijlen komt in dit werk ruim aan bod. Zo combineert hij een Italiaanse aria, een fuga waar maar geen einde aan lijkt te komen en een heuse Weense wals.

Voor Streekkoor Canthonis is dit muziekstuk daarom beslist een uitdaging en een stap buiten de comfortzone.

Naast ‘De Schipbreuk’ staan ook werken op het programma van Michael Head (‘The ships of Arcady’), en van Edward Elgar (‘ My love dwelt in a Northern land’, en ‘As torrents in summer’). Van Arthur Sullivan zingt het koor ‘The long day closes’. En tot slot wordt van Anton Dvorak ‘Goin’home’ ten gehore gebracht. Kenmerkend ook voor deze stukken is het beeldende karakter, de schilderachtige treffende schetsen van natuurtaferelen om menselijke emoties zichtbaar te maken.

Alweer vijf jaar staat Streekkoor Canthonis onder de bevlogen leiding van Miriam Westgeest. Zij weet als geen ander de koorleden te inspireren, wat heet, uit te dagen, ook nieuwe paden in te slaan.

De solisten zijn de sopraan Boukje van Gelder (Streekkoor Canthonis werkte eerder met haar samen), de tenor Erik Janse en de bas Sinan Vural. Kate Roberts is de pianiste en de slagwerkers zijn Han Vogel en Albert Straten.

De toegangsprijs voor het concert is € 20 voor volwassenen en gratis voor kinderen tot 16 jaar. De kaarten zijn alleen nog te kopen aan de kassa voor aanvang van het concert.

Chris Hilkens

Chris Hilkens,

sopraan, studeerde geneeskunde en werkt als klinisch geriater.
Hiernaast speelde ze graag en veel hobo, momenteel nog in Symfonie Orkest Nijmegen.
Na haar 35e gaf ze de wens om zangeres te zijn de ruimte.
Ze onderzoekt en geniet intens van alle mogelijkheden om haar stem te ontwikkelen en heeft het voorrecht daarin te worden begeleid door Barbara Kozelj en Phyllis Ferwerda.
Ze zong vele jaren in vocaal ensemble Omnitet en soleerde met Spiritata, het Nijmeegs Blazersensemble en Septime in Mozart, Duparc en Wagner.
Ze zingt kamermuziek met bevriende musici in het Linssen trio en met bassethoorntrio Artire.
Met orkest voerde ze Bach en Händel-aria’s en Grieg (Solveigh) en Gluck (Amor) uit.
In 2023 zong ze met Flos Campi het Lauda Sion van Mendelssohn.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Raimonds Linãjs

Raimonds Linājs,  tenor

Tenor Raimonds Linajs, afgestudeerd aan het Maastrichts conservatorium,
vertolkte diverse rollen in operaproducties in Letland, België en Nederland
en werkt momenteel als freelancer bij onder andere de Nationale Opera in Amsterdam en de Weense staatsopera.
Daarnaast werkt hij als dirigent en zangdocent.
Ook maakt hij deel uit van MOSA VOCE wat sinds 2019 actief is als internationaal klassiek ensemble.

Dit zal sluiten in 0 seconden